• Luchtdichtheid

Climatex - Luchtdichtheid

Luchtdichtheid

Waarom luchtdicht bouwen?

Luchtlekken = warmteverliezen!

Spleten en kieren zorgen voor een ongecontroleerd warmteverlies, waardoor men meer zal verbruiken. Dit resulteert in onnodige jaarlijkse energiekosten. Een goede luchtdichtheid zal ook het epb-resultaat gevoelig verbeteren.

VENTILATIE EN LUCHTDICHTHEID:

Om een goede en gezonde binnenluchtkwaliteit te bekomen, is ventilatie noodzakelijk.

Bij een luchtdicht gebouw minimaliseert men de ongecontroleerde warmteverliezen, maar verzekert men een goed werkend ventilatiesysteem.

Bijkomend weet men uit onderzoek dat de luchtdichtheid van cruciaal belang is bij balansventilatiesystemen. Luchtlekken veroorzaken immers storingen, waardoor het rendement van het systeem niet optimaal is.

ISOLATIE EN LUCHTDICHTHEID:

Overdreven isoleren bestaat niet. Door te isoleren, zal men het energieverbruik van een gebouw verbeteren. Deze moet eveneens luchtdicht geplaatst worden om ervoor te zorgen dat er geen lucht of vocht door de wanden kan komen.

Blowerdoor en EPB

Bij de berekening van het energieverbruik van een gebouw wordt er rekening gehouden met de luchtdichtheid van een gebouw. Standaard wordt er uitgegaan van een slechte waarde.

Indien u een officiële blowerdoor-test laat uitvoeren conform de wettelijke bepalingen, kan men de meetwaarde aanpassen bij de epb-berekening. Als men bij ontwerp en uitvoering aandacht besteed aan de luchtdichtheid, kan deze winst resulteren in een verbetering met 5 tot 15 punten.

Contacteer ons over Luchtdichtheid